EXPERIMENTEM

Abans de començar:

El que volem és mesurar la velocitat mitjana amb la qual caiem pel tobogan, i per això necessitem mesurar la longitud del tobogan i el temps que triguem a fer el recorregut. Els metres que recorreu per cada tobogan ja els hem mesurat nosaltres, vosaltres només heu de mesurar el temps i per fer-ho necessiteu un cronòmetre. El que porta un telèfon mòbil ens servirà. L’experiment el podeu fer sols i soles o podeu demanar ajuda a una altra persona.

Com ho farem?

Tal com us hem explicat, aquest experiment el podeu fer soles i sols, o amb l’ajuda d’algú altre.
Si el feu sols o soles heu d’agafar vosaltres el cronòmetre (o el telèfon) i deixar-vos caure. En el moment que us comenceu a moure poseu en marxa el cronòmetre i atureu-lo quan arribeu a terra.
Si l’experiment el féu acompanyades o acompanyants cal que la persona que cronometra cridi ben fort 3,2,1,0. Quan arribi al zero posa en marxa el cronòmetre, i qui es llenci pel tobogan es deixa caure. La cronometradora quan veu que el toboganista arriba a terra para el cronòmetre.

Recursos i ajuda

Flux o cabal hidràulic

El flux o cabal hidràulic és la quantitat de líquid que passa per una secció concreta per unitat de temps. Si utilitzem el sistema Internacional d’Unitats (SI), que és el sistema d’unitats més utilitzat al món i en concret el que fa servir la ciència, el flux d’aigua es mesura en m3/s. En cas de calcular cabals més petits com pot ser els d’una font, probablement preferirem donar el resultat en litres per segon (l/s) o fins i tot litres per minut (l/min).

L’equivalència entre l/s i m3/s és la següent: 1.000 l/s = 1 m3/s. Recordeu que un minut són seixanta segons.

El càlcul del flux o del cabal és important també per confirmar la seguretat de les canonades, havent triat el diàmetre de tub adequat per la quantitat d’aigua que hi passarà; els canals o els rius.

Back to top